Pacea Lumii depinde si de Obiceiurile tale

Pacea lumii depinde si de tine. Tu ce alegi sa promovezi?`

“Un om aflat in conflict cu sine din falsa stima de sine, din lipsa increderii in sine este un om aflat in tensiune si in conflict cu lumea si cu Dumnezeu” Les Giblin

E nevoie sa-si inteleaga frumusetea, valoarea, menirea si dreptul de a fi cu demnitate si respect el insusi in toata frumusetea si splendoarea cu care e inzestrat pe acest pamant.

Daca ai intelege acest lucru cum ti-ai petrece zilele si noptile? Daca pacea lumii ar depinde de tine, de gandurile, emotiile tale, ce ai gandi, ce ai simti, ce ai face, sau ce ai vorbi?

Cum ti-ai petrece fiecare moment din viata ta?

Crezi ca daca un om de langa tine cu care interactionezi se descurajeaza de la ce isi doreste, de la menirea sa, de la ce ii e mai drag sufletului sau, de la talentele sale, de la potentialul sau va mai avea entuziasm si putere de viata sa faca ce vrei tu? Nu crezi ca asa apar tensiunile, incidentele, supararile si bolile?

Daca se intampla in mod repetat sa faca altceva decat are inclinatie naturala, talent si abiltati, omul se straduieste prea mult, ii e greu, devine deprimat, furios, anxios, nelinistit. Chiar iti doresti sa creezi asta? Realizezi cata responsabilitate avem fiecare in viata noastra dar si in mediul in care traim?

Cum crezi ca va arata starea mentala, emotionala, fizica si financiara a unui astfel de om si pana la urma ce e mai important sau cum echilibrezi aceste domenii?

Cum te va influenta pe tine in timp un coleg sau unul sau mai multi astfel de angajati? Cum e sa traiesti langa oameni deprimati, sumbri, furiosi, nelinistiti, nemultumiti, tristi, bolnaviciosi, lipsiti de chef de viata?  Care crezic a e influenta lor in viata ta, in familiile lor, in societate in general?

Ca parinti, profesori, consilieri, sociologi, asistenti, preoti, consilieri, etc. e nevoie sa gasim solutii care sa se armonizeze cu talentele, abilitatile si pasiunile oamenilor cu care lucram. Sa promovam aprecierea si recunostinta, respectul si demnitatea in gandurile noastre in primul rand. Sa vedem potentialul din celalalt si sa apelam la asta. Si sa intelegem ca a lumina un om lumineaza mai mult intreaga lume, inclusiv pe noi insine…

“Asa trebuie”, “asa se face”, manipularile de comunicare si altele asemenea nu fac decat sa deschida o prapastie in sufletul omului si sunt solutii doar de suprafata si doar pentru termen scurt. Cred ca neadresate particularizat pot genera conflicte interioare, incidente si situatii nefavorabile pentru sanatatea sa si a celor implicati. Asadar cand lucram cu un om nu avem doar responsabilitatea asupra sa, ci si asupra celorlalti oameni cu care interactioneaza si a noastra insine.

Asadar sa incercam sa vedem lucrurile in detaliu dar si per ansamblu, sa intelegem si cauzele si efectele pe termen mai scurt dar si pe termen mai lung, sa apelam la reale intentii bune insa a le particulariza. Un lider bun, un bun invatator sau consilier este un om care isi doreste sa sustina oameni de calitate, sa ii sustina in devenirea lor.

Sa ne intrebam cine si de ce ne-a insuflat anumite valori, sa ne intrebam ce simte si ce e in sufletul nostru dar poate mai ales in sufletul celuilalt si sa facem asta zi de zi in interactiunea cu ceilalti oameni. Sa ne eliberam de bariere si stereotipuri, cerand sustinere divina si sa avem incredere in noi insine si in potentialul oamenilor. E mult mai probabil sa se ridice la nivelul asteptarilor bune daca le insuflam drag pentru ce e frumos, daca aratam omului ca are deja acest potential in interiorul sau, ca e deja destept, frumos, harnic si onest si ca poate cultiva si mai mult aceste valori.

Asadar, sa servim bucuria si iubirea celuilalt de langa noi sau macar sa le respectam alegerile de viata.

Iarta-ma

Iarta-ma ca nu am stiut sa am incredere in mine si speranta, si bunavointa, si credinta ca va fi bine
Iarta-ma ca pentru mult timp nu am stiut sa iubesc, sa ascult, sa inteleg, sa privesc, sa apreciez
Iarta-ma ca inca mai privesc uneori prin ochii temerilor si nesigurantelor mele sau ale lumii
Iarta-ma ca nu am stiut sa imi port teama, suferinta, nesiguranta si nici macar n-am stiut sa imi port cu demnitate frumusetea, bucuria, pasiunea vietii si devotiunea
Iarta-ma pentru teatrul de complezenta pe care l-am jucat ca n-am stiut sau n-am vrut sa fiu eu insami, autentica
Iarta-ma pentru pacatele spuse ori nespuse, stiute ori nestiute, iarta-ma
Iarta-ma ca fiindu-mi aproape imi esti uneori oglinda, iarta-ma
Si iarta lumea asta toata si poarta-ti sufletul si trupul si frumusetea cu sanatate, cu bucurie, cu intelepciune si armonie
Ca e atata dar si atata frumusete si binecuvantare si iubire la tine

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s